
Lohusa Bakımı ve Takibi
May 11, 2022
Sezaryan Sonrası Normal Doğum Mümkün
April 25, 2024Gebelik bir hastalık değil hatta sağlıklı davranışlar kazanmanız, hayatınızı düzene koymanız için bir fırsat hatta! Böyle geçirmek için de hayatın koşturmacası içinde unuttuğumuz ihmal ettiğimiz bir kaç minik adım atmak gerekiyor sadece.

Kilo: Kilonuzun çok ya da düşük olması gebe kalma şansınız üzerinde etkilidir. Ayrıca gebelikte meydana gelecek doğal değişimler şeker , yüksek tansiyon, nefes almada güçlük gibi hastalıklara dönüşebilir. Özellikle fazla kilolar tüm bu değişimlere yatkınlığı artırır. En sağlıklı ve güzeli gebelik öncesi normal vücut kitle indeksine sahip olmaktır.
Egzersiz: Gebelik sadece aile oluşumu için dönüm noktası değil, doğru yaşam tarzı içinde bir dönüm noktası, fırsat olabilir. Günde yarım saat yürüyüş ile başlayabilirsiniz. Önemli olan çok ağır sporlar yapmak değil, istikrarlı olarak spor ve hareketi hayatınızın bir parçası haline getirmek. Hem egzersizin endorfin ve seratonin salgısını artırıcı etkisi nedeniyle daha mutlu olacak, hemde gebelik ve sonrası bedensel değişikliklere hazırlıklı olabilirsiniz. İşe ilk olarak
Beslenme: Ne yemeniz gerektiği kadar ne yememeniz gerektiğide önemlidir. Belki daha fazla! Paketlenmiş yiyecek ve içeceklerden mutlaka uzak durun. Kendinizin doğal beslenme uzmanı olunuz. Sağlıklı ve doğal beslenme ile sağlıklı bir gebelik geçirmekle kalmaz, doğacak bebeğinizinde doğal damak zevki sahibi olmasına katkıda bulunmuş olursunuz. Özellikle kafeinli içecekleri azaltmanızı, asitli içecekler,sigara ve alkolden uzak durmanızı kesinlikle öneririz. Aynı öneriler baba adayları içinde geçerlidir.
Folik Asit desteği: Dünya Sağlık Örgütü alınması gereken folik asidi gebe kalmadan üç ay önceden gebeliğinizin 12.haftasına kadar günde 400mg folik asit tableti önerir. Ayırca, yeşili bol sebzeler(semizotu), yumurta, süt, yoğurt, et gibi besinlerde de bulunur. Özellikle gebelik oluşumundan 3 ay önce başlanan folik asit desteği bebeğin omurilik deformitesini önler.
Doktor kontrolü: Gebe kalmayı planladığınız tarihten en azüç ay önce geçirilmiş adetin hemen sonrası yapılmalıdır. Muayene de; kronik hastalık kalp, troid,anemi,böbrek,şeker gibi hastalıklar, kadın hastalıkları öz geçmişiniz, yaptığınız doğumlar geçirilmiş gebelikler sorgulanırken, rahminizin ve yumurtalıklarınızın durumuna bakılır..
Testler;
- Tam kan sayımı, Kan grubu
- Tam idrar tahlili
- Açlık kan şekeri, karaciğer enzim – böbrek fonksiyon testleri
- Hepatit B ve Hıv Virüsü
- Kızamık , Kızamıkçık, Toksoplazma
- TORCH (cinsel yolla bulaşan hastalıklar)
Üç ay önceden yapılacak testler, normal dışına sapan bir hastalıkta aşılama yapabilme imkanı vermektedir.
Çiftlerin kan gruplarını bilip kan grubu uyuşmazlığı açısından takip edilmesi önemlidir.Ayrıca mantar, uçuk veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar var ise çiftler birlikte tedavi görüp sonrasında gebe kalabilir.
Evcil hayvanlar: Eğer evcil hayvanınız, özellikle kediniz var ise yapılan Toksoplazma testi ile sizin bağışıklı olup olmadığınıza bakılır. Eğer bağışıklığınız yoksa gerekli önemler anlatılır.
Saç bakımı ve boyalar: Gebeliğinizin özelllikle ilk üç ayı kimyasaldan uzak durmalısınız.
Diş Bakımı: Gebelik süresince özellikle ilk 12-16 hafta acil olmayan diş bakımı ve röntgen çekimi veya ilaç kullanımı önerilmez. Eğer şikayetiniz varsa, tercihen şikaetiniz yoksa dahi gebelik öncesi diş kontrolü ve bakımınızı yaptırınız. Gebelik esnasında müdahle gerekiyorsa 16. Haftadan sonra güvenle yapılabilir.
